Hari Ini Sudah Berselawat

Perkhidmatan Analisis Data Statistik Penyelidikan Oleh Puan Juliana

Assalamualaikum WBT 


Salam Sejahtera 


Allahumma Solli'ala Muhammad
Posting ini khusus bagi mereka yang ingin siapkan penyelidikan dalam tempoh @ Graduat On Time (GOT).
PhD...


(Sarjana) Master...


Sarjana Muda (Ijazah)...


Kerta Projek (Project Paper)...


Dan penyelidikan geran...Masalah utama student yang nak siapkan penyelidikan:  • Tak reti nak guna software SPSS / AMOS
  • Tak ada masa nak analisis data
  • Malas nak key-in data yang bertimbun
  • Data yang diperolehi salah dan tak menjawab persoalan kajian
  • Tiada masaAkhirnya,


Penyelidikan anda tertangguh disebabkan masalah-masalah teknikal.Ianya teknikal yang langsung tiada kaitan dengan penyelidikan anda.

Kenapa Tertangguh?
Salah satu punca kerana anda tiada ilmu Statistik.Ya,Anda tidak tahu.  "Ilmu" adalah perkataan Arab, jika diterjemahkan dalam bahasa melayu adalah "tahu".


Disebabkan "tidak tahu" semua perkara jadi susah.Contohnya,


Dalam situasi anda ingin menukar minyak injin kereta yang dah capai km sepatutnya ditukar, anda terpaksa mendapatkan khidmat bengkel kereta.  Anda lihat, mekanik kereta tersebut menukar minyak injin sangat mudah dan cepat.  Kalau anda sendiri yang tukar mungkin mengambil masa yang sangat lama dan mengganggu tugas dan rutin harian yang lain.  Bezanya anda dan mekanik tersebut adalah KEMAHIRAN.  Beliau ada kemahiran kerana "tahu" atau "ilmu".  Anda bukannya MALAS, tetapi disebabkan tidak ada ilmu anda terpaksa mendapatkan perkhidmatan bengkel."

Begitu juga dengan statistik.Proses menganalisa data memerlukan ilmu.Jauh beza, seorang yang belajar ilmu statistik 6 semester di Universiti berbanding anda yang sekadar mengikut kursus satu hari atau satu semester sahaja.Faham sangat,Ramai yang terbantut penyelidikan mereka kerana menangguhkan kerja-kerja teknik analisa data.


Malah, kalau boleh buat pun mengambil masa yang sangat lama dan terpaksa perbaiki berkali-kali selepas bertemu dengan supervisor.Terutama cara nak interpret data yang telah dianalisa.Saya juga pernah melalui proses tersebut.Namun, bagi saya...

Analisa Data Mudah.
Ya.Sangat mudah bagi yang mahir dan ada ilmu statistik.


Banyak perkhidmatan analisa data yang ditawarkan.  Namun, tidak ramai yang boleh dipercayai mengikut kehendak supervisor.


Bagi anda yang mencari siapa yang boleh membantu, saya sangat mencadangkan perkhidmatan seorang graduan Statistik UiTM, Puan JULIANA.
Beliau boleh bantu anda:

  1. Key-in data
  2. Analisa data
  3. Betulkan analisis statistik
  4. Interpret data


Puan Juliana boleh dihubungi melalui web JomAnalisaData.Sehingga sekarang, ramai mahasiswa telah dibantu untuk menyiapkan penyelidikan dengan cepat.   Senang hati jer submit tesis.


Senyum jer viva.Tag : analisa data
4 Komentar untuk "Perkhidmatan Analisis Data Statistik Penyelidikan Oleh Puan Juliana"

Back To Top