Jom Kita Berselawat

Gambaran Psikologi Pendidikan

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera

Pernahkan anda mendengar perkataan Psikologi? Bidang psikologi terlalu luas sebenarnya.

Ia meliputi pelbagai bidang seperti pendidikan, politik, ekonomi, pertanian dan sebagainya.

Pada hari ini saya ingin kongsikan tentang Gambaran Psikologi Pendidikan.

Gambaran Psikologi Pendidikan
TV Pendidikan
TV Pendidikan (Photo credit: Wikipedia)

Psikologi pendidikan merupakan satu bidang yang terdapat dalam psikologi. Psikologi pendidikan adalah kajian tentang bagaimana manusia belajar dalam bidang pendidikan, keberkesanan gabungan pendidikan, psikologi pengajaran, dan psikologi sosial sekolah sebagai institusi.

Psikologi pendidikan berkaitan dengan bagaimana pelajar belajar dan berkembang, biasanya berfokus kepada subkelompok seperti anak-anak berbakat. 
Psikologi pendidikan juga boleh difahami melalui hubungan dengan disiplin lain. Hal ini dimaklumkan terutamanya oleh psikologi, membawa hubungan yang disiplin analogi dengan hubungan antara ubat-ubatan dan biologi. 


Selain itu, Psikologi pendidikan turut merangkumi pelbagai kepakaran dalam kajian pendidikan, termasuk instruksional, teknologi pendidikan, pengembangan kurikulum, organisasi belajar, pendidikan khas dan pengurusan kelas.

Psikologi pendidikan mengambil dan memberikan sumbangan terhadap ilmu kognitif dan belajar ilmu pengetahuan.

Gambaran Psikologi Pendidikan adalah penting kepada mereka yang ingin menceburkan diri secara mendalam dalam bidang pendidikan.

Di samping itu, ibu bapa juga seharusnya tahu Gambaran Psikologi Pendidikan kerana ia boleh digunapakai dalam mendidik anak-anak. 
Enhanced by Zemanta
Tag : Psikologi
0 Komentar untuk "Gambaran Psikologi Pendidikan"

Back To Top