Jom Kita Berselawat

Bagaimana Untuk Seronok Dalam Belajar ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya teringat masah belajar dahulu, ada seorang pensyarah bertanya kepada kami tentang masa yang paling seronok dilalui.

Pelbagai jawapan yang diberikan oleh pelajar-pelajar termasuk saya. Paling ramai memberikan jawapan masa kanak-kanak paling seronok kerana boleh main-main.

Tetapi, pensyarah saya kata kalau dia, masa belajar adalah paling seronok sekali kerana banyak perkara yang bermanfaat yang boleh dibuat mengikut kemahuan diri.

Beliau juga berpesan, jadikanlah keseronokkan dalam belajar kalau  mahu berjaya.

Ya, keseronokan dalam belajar memang penting, tetapi bagaimana mahu merialisasikannya?

Pentingnya Seronok Belajar Kalau Mahu Berjaya
Pentingnya Seronok Belajar Kalau Mahu Berjaya 

Bagaimana Untuk Seronok Dalam Belajar ?


BELAJAR sememangnya menyeronokkan tetapi bagi mereka yang belajar dengan hanya tertumpu pada buku sahaja kadangkala mungkin juga membosankan. 

Oleh itu murid harus mempelbagaikan bahan, kaedah dan gaya belajar agar ianya menjadi aktiviti harian yang mampu dijalankan tanpa terasa sebagai bebanan.

• Bahan 


– terdapat pelbagai bahan belajar yang boleh digunakan termasuklah buku teks, akhbar, bahan grafik, lakaran peta minda, bahan audio, video, animasi serta bahan dari internet. 

Bahan seumpama ini boleh diperoleh daripada pusat sumber sekolah atau negeri, kedai buku, kedai video dan sebagainya. 

Bahan yang mempunyai imej atau yang bercirikan multimedia mampu menarik perhatian kita serta mampu mengekal dan menambahkan daya ingatan terhadap fakta-fakta yang dipelajari.

• Kaedah 


– belajar sendirian adalah suatu amalan yang baik tetapi kadangkala kita mudah rasa jemu, bosan dan mengantuk. 

Adalah dicadangkan supaya murid-murid mampu berinteraksi atau berbincang dengan rakan-rakan berdasarkan bahan yang dipilih. 

Idea yang bernas daripada rakan-rakan mampu memberi maklum balas serta menjadi asas membetulkan kesilapan yang dilakukan. 

Mencari bahan dengan melayari Internet mampu menambahkan kemahiran penggunaan komputer di samping mendapat bahan atau fakta terkini.

• Gaya belajar 


– Gaya belajar juga mempengaruhi segala tindakan kita dalam proses mengulang kaji. Oleh itu gaya belajar juga harus dipelbagaikan termasuk kedudukan kita ketika belajar sama ada secara formal berada di kerusi, duduk di lantai atau bersandar di sofa. 

Ada juga pelajar yang suka belajar sambil mendengar muzik. Amalan ini boleh dilakukan tetapi dalam keadaan terkawal. Muzik yang didengar itu sebaik-baiknya tidak terlalu kuat sehinggakan hilang daya tumpuan belajar. 

Walau bagaimanapun anda dilarang mendengar muzik ketika melakukan aktiviti belajar seperti menghafal atau membuat latihan yang mempunyai aras kesukaran yang tinggi yang banyak menggunakan daya berfikir. Menonton televisyen ketika belajar adalah dilarang sama sekali. 

Dalam jangka masa terdekat ini murid-murid harus mempelbagaikan cara belajar masing-masing. Keseronokan ketika belajar harus dirasai agar apa yang dipelajari itu difahami dan akhirnya mampu menjawab soalan peperiksaan dengan tenang, berkeyakinan dan menepati kehendak soalan.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada kita semua terutamanya pelajar-pelajar.

Sumber: http://mmp.kelantan.edu.my/v1/cara_belajar.html
Tag : Motivasi
0 Komentar untuk "Bagaimana Untuk Seronok Dalam Belajar ?"

Back To Top