Jom Kita Berselawat

Cara Mudah Buat Recent Post Bergilir-Gilir

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera

Hari ini saya ingin kongsikan bagaimana cara mudah Buat Recent Post Bergilir-Gilir di side bar blog kita.

Tutorial ini saya kongsikan istimewa untuk blogger-blogger yang masih baru dalam arena blogging. Semoga ia bermanfaat.

Sila ikuti Cara Mudah Buat Recent Post Bergilir-Gilir ini satu per satu. Caranya cukup mudah. In Sha Allah anda boleh melakukannya.

1. Log in ke blog anda, masuk bahagian Layout

2. Pilih Add Gadget >> HTML/JavaScript


Cara Mudah Buat Recent Post Bergilir-Gilir

3. Copy code di bawah ini.
<div style="margin-bottom: 15px;">
<style type="text/css">
#rp_plus_img{height:287px;overflow:hidden;border:solid 0px #585858;padding:1px 5px 14px 1px;background-color:none;}
#rp_plus_img ul{list-style-type:none;margin:0;padding:0}
#rp_plus_img li{border:0; margin:0; padding:0; list-style:none;}
#rp_plus_img li{height:70px;padding:1px;list-style:none;}
#rp_plus_img a{color:#3366ff;}
#rp_plus_img .news-title{display:block;font-weight:bold !important;margin-bottom:5px;font-size:12px;}
#rp_plus_img .news-text{display:block;font-size:12px;font-weight:normal !important;color:#282828;text-align:justify;}
#rp_plus_img img{float:left;margin-right:10px;padding:1px;border:solid 1px #cccccc;width:60px;height:65px;}
</style>
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://slide-down-recent.googlecode.com/files/Slide%20Down%20Recent%20Post.js"></script>
<script type="text/javascript">
var speed = 400;
var pause = 3500;
$(document).ready(function(){
rpnewsticker();
interval = setInterval(rpnewsticker, pause);
});
</script>
<ul id="rp_plus_img">
<script style="text/javascript">
var numposts = 20;
var numchars = 60;
</script><script src="/feeds/posts/default?orderby=published&alt=json-in-script&callback=rpthumbnt">
</ul>
</div></script></ul></div>
2. Paste pada bahagian HTML/JavaScript

Selamat mencuba. Lihat lah hasilnya...

Tag : Tutorial
17 Komentar untuk "Cara Mudah Buat Recent Post Bergilir-Gilir"

tutorial yang bagus.. tapi setakat ini aiza suka yang statik.. yang bergerak tu rasa pening kepala.. hihi..

terima kasih...saya suka tengok yang gerak2

lagi satu aiza tak suka tunggu dia bergerak, terasa lambat (aiza ni jenis tak sabar).. hehe.. kalau yang statik tu aiza terus scroll sekali saja boleh terus nampak..

berguna untuk blogger2 baru ni..

kalau sy, sama lah macam Kak Aiza, rasa macam janggal pulak ada yang gerak2. :D

ooo begitu...kesabaran memang mudah untuk diucap tapi sukar untuk diamal...tapi kita kena latih diri supaya bersabar...

masing-masing ada cita rasa berbeza...itulah keindahan hidup ini

saya tidak pandai dalam coding2 ni. jadi saya pakai yang boleh masukkan dalam widget sahaja.

Back To Top