Jom Kita Berselawat

7 Sebab Anda Gagal Temuduga

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera


Allahumma Solli'ala Muhammad


Pagi tadi saya terbaca artikel daripada Utusan Malaysia berjudul 54,867 graduan menganggur tiga bulan sebelum konvokesyen.


Sedikit perincian tentang isu ini adalah seperti berikut:

54,867 graduan menganggur tiga bulan sebelum konvokesyen

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/parlimen/54-867-graduan-menganggur-tiga-bulan-sebelum-konvokesyen-1.201777#sthash.ZT85GM1v.dpuf

54,867 graduan menganggur tiga bulan sebelum konvokesyen

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/parlimen/54-867-graduan-menganggur-tiga-bulan-sebelum-konvokesyen-1.201777#sthash.ZT85GM1v.dpuf

54,867 graduan menganggur tiga bulan sebelum konvokesyen

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/parlimen/54-867-graduan-menganggur-tiga-bulan-sebelum-konvokesyen-1.201777#sthash.ZT85GM1v.dpuf

Sebanyak 54,867 atau 23.9 peratus daripada 228,568 graduan institusi pengajian tinggi di negara ini belum be­­ker­ja dalam tempoh tiga bulan sebelum konvokesyen berdasarkan Sistem Kajian Pengesanan Graduan bagi tahun 2015.

Anda tahu tak, antara punca kenapa ramai graduan mengganggur atau tidak dapat kerja adalah disebabkan gagal temuduga.

7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Temuduga Terbuka


Walaupun sesi temuduga tidak mengambil masa hampir satu hari tetapi ia adalah perkara yang amat penting untuk melayakkan anda dapat kerja.




Untuk itu, saya kongsikan dengan anda yang mungkin akan menghadapi temuduga tidak lama lagi, 7 Sebab Anda Gagal Temuduga.

 7 Sebab Anda Gagal Temuduga


1. IMEJ KURANG PROFESSIONAL



7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Imej sesuai untuk temuduga
Imej diri memang penting sekali.


Tidak kira siapa pun anda, latarbelakang anda atau taraf ekonomi anda, anda harus mempamerkan imej diri yang professional ketika menghadir ke sesi temuduga.


Imej professional bukan bermakna anda harus memiliki pakaian yang mahal dan dijual di butik-butik termahal di pasaran.


Ia sekadar sejuk mata memandang bagi panel temuduga dan tidak terlalu gah laksana pertunjukkan model.


Ingat, ini temuduga kerja bukan pertunjukkan fesyen.


Kelihatan cantik amat perlu, cuma anda perlu berhati-hati supaya tidak merimaskan pandangan mata panel temuduga.


Anda mungkin berhadapan dengan pelbagai kerenah panel temuduga. Sebagai langkah selamat, cukup sekadar bersederhana dan kelihatan professional.



2. TERLEBIH RAMAH DAN SANTAI



7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Bertenang ketika temuduga

Meskipun anda berhadapan dengan saat gentar sebelum hadir ke temuduga dan sewaktu di tempat temuduga.


Bertenang...itu perasaan normal yang sering dirasai bagi seorang manusia yang normal.


Fokus kepada perkara yang menghilangkan perasaan gentar anda.


Ada calon yang cuba hilangkan rasa gentar yang dirasa dengan menjadi terlalu peramah sehingga ia menimbulkan kurang selesa kepada pihak lain.


Sesi temuduga adalah satu sesi yang formal.


Anda boleh bersantai apabila panel temuduga menukar sesi kepada santai. Jika tidak, kekalkan tahap normal anda.


Terlebih ramah bertanya semasa sesi temuduga boleh menimbulkan perspektif yang kurang baik kepada tahap komunikasi anda.


Bercakap apabila disoal dan bertanya soalan. Ikut rentak mereka.


Hilangkan rasa gentar sebelum temuduga dengan berdoa, membaca, mendengar muzik,  berzikir dan lakukan senaman ringkas.


Relak..anda bukan dihukum. Anda hanya disoal.


3. LAGAK GAYA BERLEBIHAN


7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Lagak Gaya Ketika Temuduga Jangan Lebih

Walau apa pun pencapaian anda dalam pelajaran atau bidang pekerjaan sebelum ini,  usah meninggikan diri dalam percakapan anda.


Ia berbeza dengan menyatakan kelebihan diri anda. Panel temuduga, mereka dilatih untuk memahami bahasa badan dan gaya bahasa calon.


Mereka dapat lihat sama ada anda meninggikan diri atau tidak melaluicara jalan anda, gaya percakapan.


Bersederhana dalam percakapan anda. Atau dalam erti kata lain, elakkan daripada cakap besar.


Mereka mempunyai pelbagai teknik mengeluarkan maklumat diri anda melalui soalan yang mereka ajukan.


Mereka professional, anda juga harus professional. Berlebih-lebihan tidak membantu anda.

4. LAMBAT DAN TIADA PERSEDIAAN


7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Jangan lambat pergi temuduga

Jangan sesekali lambat di hari yang penuh bermakna untuk kerjaya anda.


Ia menggambarkan sikap dan pengurusan masa anda yang lemah.


Alasan lambat hanya untuk mereka yang benar-benar mengalami masalah yang tidak diduga dalam perjalanan awal ke tempat temuduga.


Sebagai contoh, memberi alasan kesesakan lalu lintas adalah satu kesilapan yang besar. Ia boleh mengeruhkan lagi keadaan dengan pelbagai alasan kerana kurangnya persediaan anda.


Penyelesaian terbaik, bersedia lebih awal. Hadir ke kawasan temuduga lebih awal.


Cari lokasi temuduga dan kawasan tempat letak kenderaan jika anda hadir menggunakan kenderaan sendiri sebelum datang ke tempat temuduga.


5. MAKLUMAT PALSU DALAM RESUME


7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Jangan tipu masa temuduga


Resume anda tanggungjawab anda. Pastikan maklumat dalam resume anda adalah tepat dan benar tentang diri anda.


Jika tidak, ia seolah-olah meletakkan label palsu pada sesuatu produk.


Ada kemungkinan besar, panel temuduga menyemak resume anda pada waktu temuduga berlangsung dan mereka dapat bertanya terus kepada anda tentang maklumat yang anda tulis dalam resume anda.


Penulisan resume yang palsu dan hebat dengan niat memancing ke temuduga satu persepsi yang kurang tepat kerana anda mungkin berjaya semasa pemilihan resume tetapi tidak pada temuduga sebenar.


Jadi... awas!


6. LUPA SEDIAKAN MAKLUMAT PENTING



7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Maklumat ketika temuduga memang penting

Pastikan anda tahu maklumat penting yang harus dibawa ke sesi temuduga nanti. Lupa adalah satu alasan sahaja.


Dengan memberi alasan, ia tidak membantu anda berjaya dalam temuduga.


Oleh itu, dapatkan maklumat apa yang harus dibawa sebelum hadir ke temuduga dan bawa pada hari temuduga dalam keadaan kemas dan tersusun.


7. TERLALU PEMALU DAN KURANG BERINTERAKSI


7 Sebab Anda Gagal Temuduga
Jangan terlalu malu untuk ditemuduga

Jika anda seorang yang pemalu tidak mengapa, tetapi elakkan daripada terlalu pemalu hinggakan anda menjadi terlalu kekok semasa sesi temuduga.


Pekerjaan memerlukan kemahiran komunikasi. Rasa malu harus bertempat. Malu yang terlampau malu akan mengurangkan sesi berinteraksi bersama panel temuduga.


Walhal mereka memanggil anda ke temuduga untuk berkomunikasi dengan anda dan melihat bagaimana anda berkomunikasi untuk tujuan pekerjaan kelak.


Pastikan anda berbual dengan panel temuduga dan selesakan diri anda. Mereka berniat membantu anda dalam pekerjaan. Anda harus bersikap terbuka.

Penutup


Ini merupakan 7 sebab yang menjadi penyebab anda boleh gagal temuduga. Informasi ini dipetik daripada tim info kerjaya.


Sebenarnya masih adalah lagi sebab-sebab lain yang menjadi punca kepada kegagalan dalam temuduga.


InsyaAllah akan dibincangkan selepas ini kerana penerangannya terlalu panjang.


Poin penting yang ingin saya highlightkan adalah persediaan awal amat penting untuk temuduga.


Bukan setakat mengetahui sebab gagal sahaja, tetapi juga persediaan lain juga penting.


Oleh itu saya sarankan untuk anda ikuti panduan yang telah membantu ramai orang yang menjadi calon temuduga.--->>> Rahsia Bijak Temuduga


Jika anda mahukan kerja di rumah anda follow --->>  Job Di Rumah


Satu lagi pesan guru saya, apa pun yang kita dapat adalah rezeki dari Allah SWT. Ini kerana DIA yang memiliki semua rezeki.


Klik .--->>111 Formula Rezeki Melimpah Ruah untuk mengetahui cara mendapat rezeki yang melimpah ruah.


Saya doakan anda semua berjaya dalam sesi temuduga akan datang.
6 Komentar untuk "7 Sebab Anda Gagal Temuduga"

Semua di atas tu btol :) kadang dtg xnmpk mcm nk keje. Trlebih gaya dr en interview pun ade. Kdg yg dtg ni ckp kemain lg boleh buat tu buat ni tp last last suh based kat lokasi jauh, tak nak pulak --'

salam singgah jumaat...
zaman skrg nie terlalu banyak persaingan...
kalau dapat interview tu make sure usaha sebaik mungkin bagi menyakinkan panet ya...

cik tom problem darah gemuruh..hehe...
pe2 pun persediaan tu penting utk masuk ke temuduga..
barulah nmpk confident..

cik tom kan dah jadi pensyarah...rasanya darah gemuruh tu tentu dah boleh control

Back To Top