Sediakan pelbagai jenis makanan dalam setiap hidangan.
Utamakan makanan yang kaya dengan karbohidrat sebagai sumber tenaga seperti nasi, roti,mee dan ubi.
Pentingkan makanan yang membekalkan vitamin, mineral dan serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
Memilih buah-buahan yang segar dan berwarna serta sayur-sayuran berdaun hijau yang mengandungi banyak vitamin dan mineral.
Pilih yang kaya dengan kalsium contohnya susu, keju, dadih.
Pilih yang membekalkan protein seperti ikan, ayam, daging dan kekacang.
Kurangkan pengunaan lemak, minyak, santan dan gula dalam masakan. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak, minyak, gula dan garam seperti snek dan makanan segera.
Sumber
http://solehah86.tripod.com/
Utamakan makanan yang kaya dengan karbohidrat sebagai sumber tenaga seperti nasi, roti,mee dan ubi.
Pentingkan makanan yang membekalkan vitamin, mineral dan serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
Memilih buah-buahan yang segar dan berwarna serta sayur-sayuran berdaun hijau yang mengandungi banyak vitamin dan mineral.
Pilih yang kaya dengan kalsium contohnya susu, keju, dadih.
Pilih yang membekalkan protein seperti ikan, ayam, daging dan kekacang.
Kurangkan pengunaan lemak, minyak, santan dan gula dalam masakan. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak, minyak, gula dan garam seperti snek dan makanan segera.
Sumber
http://solehah86.tripod.com/
0 Komentar untuk "Panduan Menyediakan Makanan Berkhasiat"